De weg van pentherapie naar insulinepomp

Belangrijk: deze blog is geen medisch advies maar slechts een eigen ervaring en overweging in de keuze voor een insulinepomp.

Onze dochter deed het goed op pentherapie. Met een hba1c van 44 konden wij ontzettend trots zijn op hoe wij binnen het eerste jaar van de diagnose diabetes redelijk wisten te temmen. Uiteraard liggen achter deze waardes een 24/7 taak om de waardes zo goed mogelijk te houden. Vooral het bijspuiten in de avond en nachten begon ons als ouders, in combinatie met een pasgeboren baby, erg op te breken. Dit was voor ons de voornaamste reden om ons te gaan oriënteren op een insuline pomp. Onze dochter mochten we slapend spuiten dus die had geen weet van onze nachtelijke management taken maar gelukkig stond onze dochter er ook open voor om te kijken naar insuline pompen. Ze wilde net als haar beste diabuddy (zie vorig blog) ook wel een mooie pomp met een roze hoesje!

Al snel twijfelden wij tussen twee pompen. De Metronic780 en de Tandem T-slimx2. Onze diabetes verpleegkundige vertelde ons dat je eigenlijk geen slechte keus kon maken omdat ze allebei goed zijn!

Uiteindelijk hebben wij toch voor de Tandem T-slimx2 pomp gekozen. Waarom? We delen hieronder graag onze beweegredenen met jullie!

  • Wij vonden het een voordeel dat de T-slim anticipeert op de huidige waarde. Wat is de voorspelling op dat moment en vervolgens stopt hij met insuline toedienen of verhoogt hij basaal. Een zelflerend algoritme zoals hij de Metronic780 pomp is ook heel waardevol maar vonden wij minder bij onze dochter passen omdat iedere dag er voor haar zo anders uit ziet.
  • Wij vonden het opladen via een accu voordeel hebben t.o.v. het vervangen van batterijen. Het is uiteraard maar net wat je gewend bent.
  • Het tussendoor kunnen updaten van de software bij de Tandem T-slim vonden wij ook een grote meerwaarde. Zo blijf je de nieuwste versie gebruiken. Hierdoor hebben wij bijvoorbeeld onlangs een update uitgevoerd en konden wij overstappen van de dexcomg6 naar de dexcomg7. Dit bevalt ons heel goed: De opwarmtijd van de Dexcomg7 is maar een half uurtje. De sensor van de Medtronic780 pomp heeft een opwarmtijd van 2 uur. En heeft een losse ‘champignon’ die je bij iedere sensor wissel moet opladen en overplaatsen. Dit in tegenstelling tot de dexcomg7 waarbij de transmitter en sensor in één zitten. Wel zo handig! Let op: De nieuwe sensor van de Medtronic780 pomp: Simplera, heeft wel een transmitter en sensor in 1. Hierbij blijft de opwarmtijd wel 2 uur.
  • Nog een fijn voordeel is dat de Dexcomg6 en g7 10 dagen meegaat. De sensors behorende bij Metronic780 gaan 7 dagen mee.
  • Het touchscreen van de Tandem T-slimx2 pomp vonden wij heel gebruiksvriendelijk voor de kleine vingertjes en het menu op de pomp heel gebruiksvriendelijk en duidelijk, ook voor onze dochter die nu steeds meer handelingen zelf mag uitvoeren op haar pomp.

We zijn nu ruim een jaar verder in het gebruik van de tandem T-slimx2 en zijn nog steeds ontzettend tevreden! Zoals bovenaan deze blog al werd vermeld. Iedere pomp heeft voor- en nadelen die voor iedereen weer anders wegen! Of je nu voor pen- of pomptherapie kiest en voor welke pomp je dan uiteindelijk gaat. Volg je hart want dat klopt altijd 💙❤️🙏🏼

Ook ervaring met pen of pomptherapie? Laat een reactie achter onder deze blog. Zo krijgen we samen een mooi overzicht van gebruikerservaringen! 💙❤️